,,Het leek een rustige dag te worden, maar op de Amsterdamse beurs gebeurt er toch wel wat. DE Master Blenders staat net op de beurs en gaat er misschien alweer vanaf. Ook Ziggo reageert positief op het belang datLiberty in het bedrijf heeft genomen. De heropening van de banken op Cyprus is een formaliteit, maar de onrust leidt er wel toe dat buitenlandse partijen Europa even mijden”, aldus handelaar Erik Nugteren van HofHoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,8 procent hoger op 348,93 punten. De MidKap klom 1,6 procent tot 525,37 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,3 en 0,7 procent.

Cyprus

In Cyprus bleef de aandelenbeurs ook donderdag nog gesloten. De Cypriotische banken gingen wel weer open na anderhalve week dicht te zijn geweest. Het kapitaalverkeer wordt echter stevig aan banden gelegd om een bankrun te voorkomen.

In de AEX maakte DE Master Blenders een koerssprong van ruim 27 procent. Het koffie- en theebedrijf onderhandelt met een groep investeerders onder aanvoering van Joh. A. Benckiser (JAB) over een mogelijke overname van het bedrijf. JAB, dat een belang van ruim 15 procent heeft in DE, geeft op dit moment aan 12,75 euro per aandeel op tafel te willen liggen. Analisten spreken van een goede prijs voor DE.

Ziggo

In de MidKap klom kabelbedrijf Ziggo bijna 12 procent. Liberty Global, het Amerikaanse moederbedrijf van de Nederlandse kabelaar UPC, heeft een belang van 12,5 procent gekocht in Ziggo. Het belang werd voor 633 miljoen euro overgenomen van de Britse bank Barclays.

SBM Offshore zakte 0,5 procent. De maritiem dienstverlener kondigde aan ,,indicaties'' te hebben gevonden dat medewerkers in een aantal Afrikaanse landen substantiële betalingen hebben gedaan die bedoeld lijken te zijn geweest voor ambtenaren. Het is volgens het bedrijf nog te vroeg om te zeggen of er sprake was van steekpenningen.

De euro was 1,2802 dollar waard, tegen 1,2775 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,2 procent tot 96,77 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder, op 109,76 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl